Bio

1959 – Terwispel

Rene_vd_Velde_01Geboren in Terwispel, dat is een heel klein dorpje in Friesland. Mijn ouders hadden een boerderij, dus ik kon de hele dag met de koeien, de schapen en de paarden spelen. Maar het allerleukste was het spelen in de hooiberg: verstoppertje of hutten bouwen. Op school leerde ik ook lezen in het Fries.

1968 – Willemsoord

We verhuizen naar Willemsoord, een klein plaatsje op de grens van Friesland en Overijssel. Mijn vader wilde nog meer koeien, dus kocht hij een grotere boerderij. Ik speelde altijd buiten. Ik leerde nu ook Nederlands lezen, maar ik had geen zin om een heel boek te lezen.

Later verkocht mijn vader de boerderij, want het was veel te druk. Hij ging vlees verkopen en wij kwamen in een gewoon rijtjeshuis te wonen. Dat was natuurlijk even wennen. Het was wel een geluk dat ik de leukste jaren op de boerderij had meegemaakt, namelijk het spelen en niks doen! Mijn grote broers moesten altijd heel had werken op de boerderij, want zij waren ouder!

Ik vond lezen nog steeds niet leuk, maar gek genoeg wist ik al wel wat ik wilde worden: boekverkoper! Waarschijnlijk omdat ik dacht dat ik ze dan niet zelf hoefde te lezen.

1978 – Pabo

Ik ging naar de Pabo, een school voor meesters en juffen. Ik was helemaal niet van plan om meester te worden. Maar ik kende heel veel mensen op deze school die ik aardig vond. Daar kreeg ik een leraar die mij leerde hoe leuk het was om te lezen. Ik heb in een paar jaar heel veel boeken gelezen. Misschien probeerde ik wel alles in te halen wat ik ‘gemist’ had. Ik las boeken voor volwassenen, veel gedichten en stapels kinderboeken.

1982 – Meester

Toen ik klaar was met de Pabo wist ik nog niet welk beroep ik moest kiezen, dus toen ben ik eerst maar even meester geworden. Overdag op school leerde ik jonge kinderen lezen en ’s avonds gaf ik les aan een groep oudere vrouwen die eigenlijk nog niet konden lezen en schrijven. Dat was heel erg leuk om te doen, ik gebruikte geen leerboeken. Ik las veel voor en samen schreven we vooral lange en korte briefjes. Brieven naar de gemeente, naar de huisbaas, naar familieleden, etc. Maar ook kleine briefjes, zoals boodschappenlijstjes, niet-vergeten-briefjes en uitnodigingen!

Ik kwam erachter dat lesgeven hartstikke leuk is. Ik verhuisde naar Ede waar ik op een hele strenge school les gaf. Daar werd ik niet gelukkiger van en ik besloot dat ik alleen nog maar wilde werken op scholen waar ik zelf ook wel op had willen zitten.

1985 – Haanstraschool Leiden

Daarom was ik heel blij dat de Haanstraschool in Leiden een meester vroeg. De Haanstra was een kleuterschool die een basisschool wilde worden. Dat was heerlijk, want daardoor konden we samen onze school ‘bedenken’. Ik heb lesgegeven aan de middenbouw (groep 3-4-5) en de daarna ook jaren aan de bovenbouw (6-7-8).

Hier ontmoette ik Janneke, de liefste uit mijn leven.

Er is veel te bedenken wat leuk is aan meehet ster zijn, maar het allerleukst vind ik verhalen vertellen. Ik koos al vrij snel twee namen, Jaap en Annet, en verzon daar dagelijks avonturen bij. Dat was handig, want ik kon overal rekening mee houden (als het sneeuwde buiten dan sneeuwde het ook bij Jaap en Annet en als er iemand in de klas verdrietig was kon ik dat vaak via een verhaaltje weer oplossen). Jaap en Annet waren net zo oud als de kinderen van mijn groep, dus toen ik naar de bovenbouw ging, groeiden zij gewoon mee.

Ik werd directeur en omdat er op een nieuwe school altijd heel veel bedacht en gepraat moet worden stond ik steeds minder voor de klas. En lesgeven was eigenlijk veel leuker dan altijd maar in het kantoor zitten…

1995 – De Kring Oegstgeest

De Jenaplanschool de Kring uit Oegstgeest vroeg een nieuwe meester voor de middenbouw. Dat kwam goed uit, want ik wilde niet alleen weer voor de groep staan, maar ik wilde ook wel weer eens terug naar de jonge kinderen.

Jaap en Annet verhuisden weer met me mee.

2005 – Schrijversschool

Toen ik een paar jaar geleden wel weer aan een verandering toe was, kwam ik via een ouder van school in contact met Script+, een schrijversschool. Het leek mij namelijk leuk om de verhalen van Jaap en Annet op te gaan schrijven in een boek.

En inderdaad: dat was heel leuk. Jaap en Annet veranderden in Daan en Samira. Ik kreeg les van juffen die zelf ook veel schrijven. Eerst Wilma Develing en later Mirjam Oldenhave. Mirjam schrijft hele mooie boeken over Mees Kees in groep 5-6.

Ik wilde een voorleesboek schrijven voor groep 3-4, omdat die er veel te weinig zijn. De verhalen gaan veel over het leren lezen, omdat dit eigenlijk het allermooiste is in groep 3.

2009 – De klas van Daan

Kaft_De_klas_van_Daan_600x8Nu zijn we weer een paar jaar verder.

Ik schrijf vooral in het weekend en in de vakanties. Die heb ik als meester gelukkig genoeg.

Ik sta nog drie dagen in de week voor mijn middenbouwgroep; De Dolfijnen, een hele leuke groep. De ander twee dagen zit ik toch weer in een kantoor als locatiecoördinator.

Janneke en ik hebben inmiddels drie kinderen. Sytske, die al in Amsterdam woont en studeert. Bauke die ook in Amsterdam studeert en Wobke, die dit jaar is begonnen op het Haags Montessori Lyceum.

Joepie!!

Ploegsma heeft besloten om mijn eerste boek uit te geven: ‘De klas van Daan’.

Mark Janssen maakt er prachtige tekeningen bij. Het is op 25 juni verschenen.

2010 – De klas van Daan gaat voor goud

Kaft_De_klas_van_Daan_gaat_voor_goudIn maart 2010 is Apenkooien en propjesgooien verschenen. Een verhalenbundel met allemaal schoolverhalen, samengesteld door Jacques Vriens, waarin een verhaal van Daan is opgenomen.

In april 2010 is De klas van Daan gaat voor goud. Dit is het vervolg op De klas van Daan. In dit voorleesboek lees je over de tijd van Daan na de kerstvakantie. Daan leert fluiten, Daan viert zijn verjaardag, hij heeft ruzie met een lekkende beker en nog veel meer. Op het laatst neemt hij afscheid van Samira en de andere vierde groepers. Zij gaan volgend jaar naar een andere groep.

2011 – Ridders, dino’s en piraten

Kaft_Ridders_dinos_en_piratenOp dit moment ben ik druk bezig met mijn volgende boek. Met een beetje goede wil lever ik in september het manuscript in bij Ploegsma. Het wordt een leesboek voor de bovenbouwers van de basisscholen. De hoofdpersoon noemt zichzelf een uitvinder. Een uitvinder voor zijn dagelijkse problemen. Hoe laat ik mijn hond uit zonder zelf naar buiten te hoeven, hoe zorg ik ervoor dat er ook eens naar mij geluisterd wordt tijdens het eten, en nog belangrijker: hoe zorg ik ervoor dat Fleur ook eens naar mij kijkt!!

In september is bij uitgeverij Ploegsma een verhalenbundel verschenen met stoere verhalen voor jongens en meisjes: Ridders, dino`s en piraten. Hierin is mijn verhaal Superspuug opgenomen.

2012 – Stijn Uitvinder

Stijn, uitvinder.os03a**_FloorOp 20 mei is mijn eerste 9+boek verschenen: Stijn uitvinder! De hoofdpersoon noemt zichzelf een uitvinder. Een uitvinder voor zijn dagelijkse problemen. Hoe laat ik mijn hond uit zonder zelf naar buiten te hoeven, hoe zorg ik ervoor dat er ook eens naar mij geluisterd wordt tijdens het eten, en nog belangrijker: hoe zorg ik ervoor dat Fleur ook eens naar mij kijkt!!

Ik ben blij dat de uitvindingen van Stijn door veel kinderen gelezen worden. Inmiddels is de eerste druk al uitverkocht. In september 2012 verscheen de tweede druk.

Prachtig nieuws: Stijn is gekozen op de tiplijst van de kinderjury 2013.

2013 – Stijn uitvinder legt een bommetje!

Kaft_Stijn_Bommetje_600x917Het tweede deel van Stijn is klaar. Hij doet weer een aantal handige uitvindingen die zijn leven prettiger moeten maken. Rambo is terug, zijn hond Trash en natuurlijk Fleur, het meisje waarvoor hij graag een extra uitvinding bedenkt. Het tweede deel van Stijn zal in september 2013 verschijnen.

 • 6 maart 2013. Het stemmen voor de kinderjury 2013 is begonnen. Stijn stond op de tiplijst.
 • 23 juli 2013. Er komt een Duitse vertaling bij Carlsen Verlag.
 • 23 september 2013. Stijn uitvinder! Bommetje ligt in de winkel.
 • 6 oktober 2013. Presentatie van Stijn uitvinder! Bommetje bij Silvester in Leiden

Wil je nog meer van mij weten, dan stuur je maar een mailtje.

2 gedachten over “Bio

 1. hallo,
  ik ben een meisje van 12 en heb binnenkort een boekbespreking, ik heb je boek “bommetje!” uitgekozen, eerst en vooral wil ik zeggen dat ik het een mega goed boek vind, zou je eventueel
  een beetje informatie willen geven over je hobby’s,en andere boeken?
  PS: zou je a.u.b een handtekening kunnen doorsturen?
  Alvast bedankt!
  vriendelijke groeten,
  Lena Clemminck

 2. hallo ik ben Stijn en ik ben 10 jaar en ik houw mijn boek bespreking over Stijn de uitvinder
  ik vind het leuk als je een bericht achter laat voor mijn bespreking graag voor vrijdag 1 mei
  mag ook later hoor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s